Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Taustaa ja käyttö

Mittarilla kartoitetaan potilaan koettua psyykkistä hyvinvointia neljän eri osa-alueen avulla, joita ovat henkilökohtainen hyvinvointi, psyykkinen oireilu ja ongelmat, toimintakyky ja sosiaaliset suhteet sekä riskitekijät (Connell ym., 2007). CORE-mittari on yritetty tehdä mahdollisimman neutraaliksi ja ei-provosoivaksi (Evans, 2012b).

CORE-10 mittari on CORE-OM mittarin lyhennetty 10 kysymyksen versio.

CORE-OM -mittarin soveltuvuusarviointi on julkaistu TOIMIA-tietokannassa:

(https://thl.fi/fi/web/toimintakyky/-/core-om-mittarin-soveltuvuusarviointi-on-julkaistu-toimia-tietokannassa)

THL: ”CORE-OM -mittari soveltuu rajoituksin terveydenhuollon ammattilaisen käyttämänä psykoterapeuttisen hoidon ja kuntoutuksen alkuvaiheen ja vasteen arviointiin. CORE-OM ei ole diagnostinen väline. Mittari on hyvin validoitu psykoterapiaan valikoituneilla potilailla ja mittaria on selvitetty hyvin yleisväestössä useissa maissa. Tutkimusten valossa mittari on pätevä ja sen toistettavuus on hyvä psykososiaalisten interventioiden vaikuttavuuden kuvantamisessa. Mittarista kaivataan kuitenkin lisätietoja mm. muutosherkkyyden osalta. CORE-OM -mittarista on tehty psykometrinen arviointi TOIMIA-tietokantaan.

CORE-OM -mittari on käytännön asiakastyön tueksi kehitetty työväline, jonka avulla voidaan arvioida potilaan subjektiivista hyvinvointia ja hoidon vaikuttavuutta. Se voi olla myös apuna hoidon kohdentamisessa.  CORE-OM -mittarissa on 34 itsearviointiväittämää, jotka mittavat tutkittavan kokemusta seuraavilla osa-alueilla koskien viimeistä seitsemää päivää:

  • Subjektiivinen hyvinvointi (mm. elämänlaatu)

  • Oireet ja ongelmat (mm. ahdistus, depressio)

  • Toimintakyky ja sosiaalinen vuorovaikutus (mm. toiminta jokapäiväisessä elämässä, sosiaaliset ja läheiset suhteet)

  • Riski itselle ja muille (käsittelee riskiä itselle ja riskiä muille)

CORE-OM -mittarista saatu tulos ei sinällään erottele terveitä ja sairaita toisistaan, vaan kertoo tutkittavan kokemasta subjektiivisesta voinnista viimeisen viikon aikana ja tämänhetkistä tulosta voidaan verrata saman henkilön aikaisemmin saamiin pistemääriin. Pistemäärän pieneneminen kertoo subjektiivisen voinnin parantumisesta. Mittaria suositellaan käytettäväksi ennen ja jälkeen psykoterapian ja tarvittaessa sen aikana. ”

Liikennevalojen logiikka

Koska tuloksille ei ole saatavilla kirjallisuudessa sopivia viitearvoja riskiluokkien määrittämiseksi, kyselyssä ei lasketa liikennevaloja. Tuloksina lasketaan vastauksien summa (kustakin kysymyksestä saa 0-4 pistettä) ja vastauksien keskiarvo (skaala 0-4). Sen lisäksi palautteessa lasketaan tulosten keskiarvo ylläkuvatuille neljälle alueelle. CORE-10 mittarille ei esitetä ollenkaan tuloksia osa-alueilta, koska tätä ei CORE-OM ohjeissa suositella. Kaikille osa-alueille ei myöskään ole kysymyksiä. ORE-10 lasketaan vain kokonaispisteiden määrä ja tulosten keskiarvo yli kaikkien kysymysten.

MSurveyn raportissa tulokset esitetään harmaalla väripohjalla (”neutraali”) ilman liikennevaloluokitusta.

Tietoa tuloksen laskennasta ja mittarin käytöstä:

https://www.coresystemtrust.org.uk/instruments/core-om-information/

Lähteet

Mittarin sähköiseen toteuttamiseen mSurveyssa on haettu lupa CORE System Trustilta.

Viitteet:

© CORE System Trust: https://www.coresystemtrust.org.uk/copyright.pdf

The instruments are all made available for reuse under the Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) licence. 

Kyselylomakkeet

  • No labels