Taustaa ja käyttö
Pidempi oirekysely kartoittaa työaikoja, koettua haittaa ja oireita sekä unen laatuun ja väsymykseen liittyviä asioita. Liikennevaloina ja tuloslukuina lasketaan ”Oma kokemus” ja ”Terveydelliset riskitekijät”. Rintakipujen esiintyminen nostaa liikennevalon heti punaiseksi. Oranssiksi valo nousee mikäli esiintyy ”Voimakasta väsymystä tai pakonomaista nukahtelua työssä tai vapaa-aikana” tai ”Hengityskatkoksia unen aikana”. Kuorsaus nostaa valon keltaiselle.
Lyhyt oirekysely kysyy hyvin lyhyesti kahdella kysymyksellä yötyöhön liittyviä oireita ja sitä, kuinka paljon henkilö kokee oireiden haittaavan arkielämää.
Liikennevalojen logiikka
Oireisiin liittyvä ja koettuun haittaan liittyvä kysymys vaikuttavat tulokseen, joka lasketaan keskiarvona näistä. Skaala 0-10, jossa 10 paras. Punainen tulee, jos oireita on usein ja haittaa on melko usein, hyvin usein tai jatkuvasti.
Punainen: alle 2
Oranssi: 2 - 4
Keltainen: 4 - 7
Vihreä: Yli 7
Lähteet
Nämä yötyön oirekyselyt on kehitetty yhteistyössä asiakasorganisaatioidemme asiantuntijalääkäreiden kanssa ja perustuvat heillä aiemmin käytössä olleisiin lomakemalleihin.