Uusia tapoja voi luoda toistamalla säännöllisesti toivottua käyttäytymistä. Tavanmuodostustehtävä perustuu pienten askelten ajatteluun, jossa tavoitteena on tehdä arjessa pieniä muutoksia kohti terveellisempää elämää ja luoda uusia terveellisiä tapoja. Tehtävässä muutoksen tapahtumista seurataan intensiivisesti. Tavanmuodostustehtävät ovat tyypillisesti hyvin konkreettisia ja selkeitä, esimerkiksi ”Käytä joka aamu toimistolla portaita hissin sijasta”.
Valmennettava kirjaa tehtävässä kuinka hyvin hän on seurannut ohjetta. ”Hyvin” ja ”Melko hyvin” ovat molemmat positiivisia suorituksia. Jos valmennettava merkitsee ”En seurannut” tai ”Melko hyvin”, hänen olisi hyvä kommentoida esteitään ja miten niitä voisi poistaa.
Tavanmuodostustehtävälle voi valita monia erilaisia toistuvuuksia. ”Joka päivä” on tyypillinen valinta arjen tavoille, mutta tehtävän voi myös kohdistaa vaikkapa vain viikonloppuun valitsemalla ”Joka viikko tiettyinä päivinä” ja LA ja SU.
...
Tavanmuodostustehtävän yhteenvetoon on rakennettu pieni peli, jossa valmennettava pääsee ”maaliin” ja luo itselleen uuden tavan toistamalla suoritusta riittävän usein. Peli näyttää yhteenvedossa tältä:
...
Valmentaja asettaa tehtäväeditorissa tarvittavan toistojen määrän, oletusarvo on 21. Aina kun valmennettava merkitsee suorituksen tehdyksi, osoitin etenee pykälän kohti maalia. Mikäli tehtävä alkaa toistuvasti unohtua, osoitin kääntyy ensin alaspäin ja lähtee sitten laskemaan kohti lähtöpistettä.
Aina tekemällä kerrankin tehtävän, osoittimen saa heti käännettyä ylöspäin ja hymynaaman vaihtuu vihreäksi.
”Tehtävän tekeminen on aina uusi alku”. Peli auttaa tekemään tavanmuodostuksesta tavoitteellista toimintaa.